Air Pressure
Samenwerking

De tentoonstelling Air Pressure is een cadeau ter gelegenheid van het 74e lustrum van de Universiteit (2006) en komt tot stand door een samenwerking van de gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht. Aan het cadeau werd invulling gegeven door de gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving en de Kunstcommissie Universiteit Utrecht. Gekozen is voor een ambitieus kunstproject van een internationaal bekende kunstenaar.

De Universiteit Utrecht is een groot en veelzijdig kenniscentrum dat onderwijs en onderzoek van internationale kwaliteit biedt. Zij onderstreept haar toppositie met een ambitieuze architectonische invulling van De Uithof, het gebied waar de Universiteit Utrecht is gehuisvest. Zo zijn er gezichtsbepalende gebouwen gerealiseerd van onder anderen OMA, Neutelings Riedijk, Arets, Van der Pol, Van Egeraat, Mecanoo en NL Architects. Deze architecten waren al vermaard, of hebben hun internationale bekendheid verkregen door de gebouwen die zij hier neerzetten.

De Universiteit Utrecht heeft meer grootse plannen met De Uithof, dat met 50.000 studenten en 12.000 werknemers de omvang heeft van een kleine tot middelgrote stad. Het vergroten van het culturele aanbod is een belangrijk middel om De Uithof nog beter op de kaart zetten. De tijdelijke tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy draagt bij aan die doelstelling en past in de lijn van internationale kwaliteit en uitstraling van de gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht/De Uithof.

Logos Utrecht